Zoek op land, regio of reis

×

Belangrijke informatie Cuba...

Belangrijke informatie voor vertrek

Cuba is een bestemming als geen ander. Dit maakt het een geweldige ervaring om nooit te vergeten, maar het vergt ook wat extra voorbereiding dan andere bestemmingen. Bij de reispapieren ontvangt u ook een document waar meer algemene informatie wordt vergeven. Hieronder een aantal van de belangrijkste punten waar u op moet letten en rekening mee moet houden voor uw vertrek naar Cuba en tijdens uw reis.

Let op! Cuba is ook een land dat elke maand veranderd. Wij proberen onderstaande informatie zo actueel mogelijk te houden. Het kan zijn dat ter plaatsen de informatie afwijkt. U kunt altijd advies vragen aan het personeel in uw overnachtingsadres, zij kennen het huidige Cuba het beste en zullen u ongetwijfeld helpen waar dat kan.

BETALEN OP CUBA
In Cuba wordt er zowel betaald met Euro’s, Dollars als de Cubaanse Peso’s. Bankpassen worden zelden geaccepteerd in Cuba. Zorg dus dat u een creditcard meeneemt van Visa of Mastercard. Al raden wij aan voornamelijk rekening te houden met contante betalingen.

Sinds februari 2024 is hier voor toeristen ook nog een Cubaanse betaalkaart voor toeristen aan toegevoegd. Alle betaling aan staatsbedrijven dienen voldaan te worden met de speciale Cubaanse betaalkaarten voor Toeristen. Dit betekent dus dat bijvoorbeeld tanken ook officieel hiermee betaald moet worden. Maar ook in de hotels en de staatswinkels; alle instanties die onder de overheid vallen. Alle privé bedrijven (particulier of ’zwarte betalingen’) zoals de casas, paladares, bijbehorende restaurants en privé winkels kunnen gewoon met cash, cup of euros betaald worden.

Deze betaalkaarten zijn te verkrijgen op het vliegveld of bij elk Cadeca punt op Cuba en kunnen vervolgens zowel bij een kantoor of ook online opgewaardeerd worden. Gezien de kaarten 5 jaar geldig zijn, wordt het bedrag wat er nog opstaat bij vertrek niet teruggegeven! Er staat op van wel, maar dat is niet zo. Het is dus verstandig om niet in 1x teveel geld erop te zetten, want je geeft op Cuba niet zoveel uit. Doordat het ook online op te waarderen is, is veel erop storten in één keer niet nodig.

Het beste is om in Havana, voordat u de auto ophaalt, een kaart aan te schaffen bij CADECA en dan elke keer een klein bedrag er op te zetten voor het tanken.

Bij Cuba on The Road, het autohuurbedrijf van onze lokale agent aan de overkant van Casa Italia (in meeste gevallen het eerste overnachtingsadres), kunt u eventueel ook gelijk de eerste dag extra informatie aanvragen door langs te gaan.

GELD WISSELEN
In Cuba kan er op veel plekken dus ook nog met contant geld betaald worden. Dit is wel een onderdeel van de zwarte markt op Cuba, let hier dus mee op. Deze wisselingen gebeurd op straat, in restaurants of is mogelijk bij de accommodatie zelf.

Een keuze om contant geld op de zwarte markt te laten wisselen kan zijn wegens de wisselkoers. Deze ligt vaak gunstiger op de zwarte markt. Wel is hierbij aan te raden niet te grote hoeveelheden in één keer te wisselen, maar iedere keer een beetje. Cubanen zijn dol op de euro’s en dollars wegens de waarde dat deze munteenheden meedragen. Het terug ruilen naar peso’s op de zwarte markt is dan ook niet altijd mogelijk. Mocht u nog contant geld overhouden aan het einde van uw reis, zorg dat u die in Cuba weer terug wisselt of dat u het geld nog volledig uitbesteed. Buiten Cuba kunt u namelijk de Cubaanse Peso's niet meer inwisselen.

U kunt natuurlijk ook uw contant geld wisselen gelijk op het vliegveld bij aankomst of bij wisselkantoren (CADECA), banken en in sommige (staats)hotels.

STROOM UITVAL
In Cuba zijn er regelmatig stroom shut-downs. Hierbij wordt het stroomnet afgesloten en is er dus even geen stroom. Deze stroom shut-down varieert van dagelijks tot wekelijks en kan op ieder moment van de dag gebeuren. Hoe lang de shut-down plaatsvind is opnieuw afwisselend. Dit kan van een uur tot een aantal uur duren.

Zorg dat u altijd een opgeladen powerbank bij de hand hebt voor noodgevallen.

INTERNET
Het internet en mobiele netwerk op Cuba is aan de dure kant en werkt ook niet optimaal. Bij grote hotels en belangrijke pleinen en parkjes zijn vaak wel openbare wifi hotspots. Deze hotspots zijn niet duidelijk aangeduid, je herkent ze vaak wel door de vele mensen die daar op hun mobiel o.i.d. zitten. Voor die wifi hotspots zijn prepaid kraskaarten nodig om online te kunnen gaan. Deze zijn te halen bij de Etecsa winkels. Soms is het ook mogelijk om deze kaarten bij hotels te verkrijgen, maar dit moet vaak in combinatie met het bestellen van een drankje. Ook worden ze op straat verkocht, maar dat is niet altijd te vertrouwen. De snelheid en kwaliteit van het internet is erg afhankelijk van de locatie, tijdstip en de drukte. Video's bekijken of videobellen zal hoe dan ook een lastige opgave zijn. Naast de lage kwaliteit van internetsnelheid, hanteert Cuba ook internetcensuur. Met een VPN kunt u eventueel de blokkades omzeilen.

Tips om vooraf te downloaden:
U kunt er het beste van uit gaan dat u geen internet of wifi zult hebben tijdens uw reis op Cuba. Print dus uit wat uitgeprint moet worden en/of download het op uw mobiel/tablet zodat u het allemaal offline ook kunt raadplegen. Wat handig is om te downloaden:

- De vouchers die u van ons per mail krijgt
- Andere belangrijke documenten die van belang zijn voor op reis, denk aan bijvoorbeeld medische verklaringen.
- De app 'MAPS.ME' en dan de kaart van Cuba. U kunt dan offline de kaart van Cuba raadplegen en hiermee ook navigeren
- Muziek, films, series, e-boeken voor de heen- en terugvlucht en voor tijdens uw reis
- Online gidsen van Cuba. Het verkeerbureau van Cuba heeft online brochures uitgebracht met tips en aanbevelingen voor verschillende plaatsen

DRINKWATER OP CUBA
In Cuba is het kraanwater geen schoonwater zoals wij dat vanuit Nederland kennen. Waardat u bijvoorbeeld binnen Europa in de supermarkt drinkwaterflesjes kunt kopen, gaat dat in Cuba niet zo makkelijk. Wij adviseren daarom om een fles met waterfilter aan te schaffen en mee te nemen. Hiermee kunt u het kraanwater in uw fles stoppen en zorgt de filter ervoor dat uw water schoon genoeg is, zodat u er niet ziek van kan worden.

Er zijn verschillende opties wanneer het komt op waterfilters, allen met veel verschillende plus- en minpunten. Om het wat overzichtelijker voor u te maken hebben wij twee waterfilterflessen voor u uitgekozen en de vergelijking voor u uitgewerkt:

Lifestraw Go is een waterfilter fles dat bacteriën, parasieten en chloor filtert. De capaciteit van de fles is 650ml of 1000ml*. De fles heeft twee losse filters welke apart van elkaar te vervangen zijn. Deze fles is wel een wat duurdere optie.

De Water-to-go waterfilter fles filtert bacteriën, parasieten, virussen, zware metalen en chloorsmaak. De capaciteit van de fles is 750ml* en bezit over 1 filter welke vervangbaar is. Deze fles is een goedkopere optie.

*specificaties kunnen afhankelijk zijn van productieontwikkelingen en assortiment van de flessen.

ETEN
In Cuba zijn er niet echt supermarkten zoals we het hier kennen. Op Cuba werken ze nog met een systeem dat vergelijkbaar is aan het bonnensysteem dat wij vanuit de tweede wereldoorlog kennen. Dit heeft als gevolg dat niet alleen de inwoners, maar ook de bedrijven de invloed hiervan merken. Er zijn wel winkels voor toeristen, maar de producten hier zijn erg prijzig.

De rijst, bruin/zwarte bonen, kip en varken is vaak goed aan te komen en zal bij ieder restaurant ook wel op het menu staan voor de middag en de avond. Echter een bordje pasta is een stuk moeilijker. Het zou best kunnen zijn dat u bij een restaurant aankomt waar er van allerlei gerechten op de menukaart vermeld staan, alleen zijn deze ingrediënten niet op voorraad, waardoor het niet aangeboden kan worden.

DE WEGEN OP CUBA
De wegen op Cuba zijn niet te vergelijken met de wegen in Europa. Ze zijn vaak slecht, met veel en grote kuilen, waardoor u soms langer over een autorit doet dan dat er eigenlijk op de route planner is opgenomen. Voordat u dus in Cuba in de auto of camper stapt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de staat van de wegen. Dit kunt u het beste bij uw accommodatie informeren, zij weten het beste welke weg te nemen of hoe het beste te rijden.

De wegen in Cuba worden niet enkel gebruikt door motorvoertuigen, ook wordt er in Cuba nog veel te paard (en wagen) gereden. Hierdoor rijdt het verkeer soms langzamer om veilig langs deze bestuurder te gaan. Zo is het ook een gewoonte voor Cubanen om onder bruggen langs de weg te staan om zo een lift proberen te krijgen. Voor veiligheid rijden de autoweggebruikers vaak een stuk langzamer langs dit soort punten.

Let tijdens het autorijden goed op de omgeving en wat andere bestuurders om u heen doen, wees voorbereid op onverwachte situaties op de weg.

Ga direct naar het reisaanbod in Cuba

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips